2013. június 19., szerda

Áfonyás sajttorta, pisztáciás omlós tésztával (recept)


 Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egészen eddig én nem szerettem a sajttortát, de annyira kedvelt termék manapság, hogy mi is készítünk az üzletben. Aztán jött a fordulat, hogy ha már sokan kedvelik és sütik is otthon, akkor miért ne legyen az egyik pisztáciás receptem sajttorta :)
Amikor elkészült ez a gyönyörűség alig bírtam abbahagyni úgy ettem...

Az elkészítés egyszerű...semmi szakmai tapasztalatot nem igényel !
Azt gondolom, ha valaki még a konyha közelében sem járt soha, akkor is el tudja készíteni könnyedén és sikerélménnyel ....

Elkészítése :

Hozzávalók :
Pisztáciás omlós tésztához :
Porcukor 5dkg
Vaj 10 dkg
Liszt 15 dkg
Pisztácia ( durvára törve nyújtófával ) 10 dkg
Tojássárga 1 db

A hozzávalókat egy tálban egymásra mérjük, majd gyors és határozott mozdulatokkal egyneműre gyúrjuk, majd egy nejlontasakban hűtőben pihentetjük egy órát...
Ezután 5 mm vastagra nyújtjuk és egy pitesütő formába beleformázzuk majd vakon sütjük 10-12 percet 160 fokos sütőben. A maradék tésztából kis leveleket süthetünk , vagy más alakzatokat, melyeket a kész tortánál dekorációként használhatunk...
Ha a tészta elősütése megtörtént elkészítjük a sajtkrémet.

Hozzávalók :
50 dkg mascarpone
10 dkg cukor
7 dkg tejföl
1 db egész tojás
2 db tojássárgája
2,7 dkg étkezési keményítő
1 db citrom reszelt héja és leve
2 dkg vaníliás cukor

Az elkészítés nagyon bonyolult lesz :)
Minden hozzávalót ismét egy tálban összemérünk, majd kézi habverővel simára keverjük.
A pisztáciás linzerre öntjük, majd 10-15 dkg friss áfonyával megszórjuk a tetejét.160 fokos sütőben szép aranysárgára  sütjük, majd  kihűlés után a tésztalevelekkel és friss áfonyával kedvünkre dekoráljuk...







 Remélem sokan megsütitek majd és ti is annyira megszeretitek mint én ..
A pisztácia és a lágy krémsajt az ízletes áfonyával csodás ízorgia és behűtve, tökéletes desszert lehet bármilyen alkalomra.

Sok sikert kívánok mindenkinek és jó étvágyat !









Zárszóként még néhány gondolat a Szicília aranyáról ....a brontei pisztáciáról:



 BRONTE & Pisztácia

Szicília az egyetlen olyan olasz régió, amely a pisztácia termesztésével
foglalkozik (botanikai faja "Pistacia vera"). Az Etna környékén élő emberek
több mint három ezer hektárnyi területen specializálódtak a pisztáciára, ami
jól kifejezi, hogy ezen a terület ez a fő termény (több mint 80%-a a
regionális területnek) és az ültetvényekre igen csak sajátos körülmények
jellemzők.
Bronte-t, a pisztácia Édenkertjének is tekinthetjük, mivel az ott termő
gyümölcs aromája, íze és jellegzetes smaragdzöld színe általánosan elismert,
egyedi és különleges. A "zöld arany", ahogy a brontei zöld pisztáciát
nevezik, a legfontosabb gazdasági erőforrás a hatalmas Etna környéki
területnek és az ott élő embereknek.

Összevetve az Etna vulkanikus talaját, a hőmérsékleti jellemzőket, az ottani
növény fajtáját és azt a kultúrális hagyományt, a brontei pisztácia
kultúráját, ami apáról fiúra száll, mindezek eredményeként az itt termő,
kiváló minőségű és nagyon értékes gyümölcs rendkívűl népszerű az európai és
japán piacokon főleg jellegzetes mérete és intezív zöld színe miatt.

A bontei zöld pisztácia édes, finom és aromás. Mindenekfelett egyedülálló. A
Földközi-tenger térségében és az Amerikában található ültetvények
terméseitől jól megkülönböztethető sajátságos, érzékszerveinkkel jól
tapasztalható tulajdonságai teszik egyedivé a világon. Egyaránt nagyra
értékelik az olasz és a külföldi piacokon az eredeti íze valamint a
konyhában, a cukrászatban való sokoldalú felhasználhatósága miatt.
Használják az édesiparban, ahol tortákat, süteményeket, nugátokat, habokat,
édességeket, fagylaltot, és a gránitát készítenek belőle, de nagyon finom az
elő-és főételekben egyaránt, vagy a tipikus szicíliai aranciniben, de szép
mennyiségben használják a felvágottakban is (nagy a mortadella), valamint a
kozmetikai iparban.


4 megjegyzés:

  1. Amint lehet natúr pisztáciát kapni, bárki elkészítheti... Nekem nem sikerül 2 hete sehol. Legalábbis, ami nem 5 kilós kiszerelés :) De egyszer csak megoldódik ezen problémám is... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi!

      Ez a problémád hamarosan megoldódik, mert lesz egy Webshop ahol minden elérhető lesz bárkinek :)
      Kicsi türelem...

      Törlés
    2. Tudod, nekem minden tegnapra kell... :) De amúgy tényleg a múlt hétre és mostanra is kellett volna egy pisztáciás torta... Hát így nem lett, de legalább nem kell receptekkel kísérleteznem. A jövő héttől meg ilyen hőségben süssön az, akinek hat anyja van! :D :D :D Szóval ráér :)

      Törlés
    3. Az ALDI-ban állandóan kapható sózott és natúr változatban is, 990 Ft és kb. 30 dekagramm

      Törlés